Zásady Kašrutu a chleba chala
Aktualizovaný průvodce košer potravinami pro Českou republiku pro rok 5783 (2022-2023) je k dispozici ke stažení zde:
https://www.kehilaprag.cz/cs/stranka/koser/koser-seznam-2020_314
Průvodce je rozdělen na dvě části:
1/ produkty pod dozorem rabinátu ŽOP
2/ zahraniční produkty
SAVCI
pouze přežvýkavci a zároveň sudokopytníci - ne vepřové, králici
PTÁCI
nejsou vyjmenovány specifické znaky, které by je identifikovaly. Tradičně jsou dovoleny domestifikováni ptáci jako je slepice, kuře, husa, kachna, krůta a krocan. Ne dravci a živící se mršinami
RYBY
musí mít šupiny a ploutve, garnáti a měkkýši, korýši ne. Úhoři ne.
PARVE POTRAVINY
Jsou to neutrální potraviny, které lze mísit s pokrmy masitými a mléčnými (očištěné ovoce, zelenina)

Dělení živočichů na čisté (košer) a nečisté. Košer (vhodná, rituálně čistá) jsou zvířata povolená Tórou, jež je možné konzumovat bez porušení rituální čistoty židovské kuchyně.
Nevhodnost používání rozsápaných nebo zdechlých zvířat. Zvířata, která zemřela sama nebo byla zabita jiným zvířetem, by neměla být konzumována.
Zákaz požívání krve. Krev je připodobňována duši a životu, při porážce se musí odstranit.
Oddělování masného a mléčného. Je zakázáno mísit maso a mléčné suroviny. Po konzumaci masného pokrmu se doporučuje počkat 6 hodin před konzumací mléčného, interval se liší místně.
Dvojí nádobí. Nádobí určené pro maso nemůže být použito na mléčné výrobky.
Označení hechšer. Jedná s eo certifikaci o rituální způsobilosti potravin a nápojů, v České republice jej vydává Rabinát ŽOP.
Med je košer.
Houby jsou košer.
Vejce jsou košer po odstranění krvavého zárodku.
RITUÁLNÍ PORÁŽKA - SCHITA
- porážku provádí speciálně vyškolení řezník - šochet
- používá nůž chalaf, který musí být perfektně ostrý, bez špičky
- chalaf musí být dvakrát delší než krk poráženého zvířete, jedním tahem
- následuje bdika - ohledání zvířete, kontrola orgánů, zda zvíře nemá nějaké anomálie
- doma se maso musí odkrvit důkladně - namočit do studené vody, nasolit
- maso se pokládá na košerovací prkénko s drážkami, aby vytekly poslední zbytky krve

Chala, nebo barches páteční šábesový chléb. Vyzkoušeli recept na další chléb - můžete se na něj těšit v Řemeslné minipekárně Hanákovi ve Zlatách Horách.

Platí příkaz k oddělení
Požehnaný jsi, Hospodine, Bože náš, králi světa, jehož přikázání jsme posvětili,
A nezapomeňte oddělit challu od dužiny
A pak si vezme trochu pasty a řekne: "To je hala."
A Hospodin, náš Bůh, měl v nás zalíbení.
A dílo našich rukou je soudem nad námi.
A taková je práce našich rukou.
Nechť je tvá vůle, Hospodine, Bože náš a Bože našich otců, aby pomluva parsha hala byla pro mě považována za takovou.
Postavil jsem ho ve všech jeho detailech a přesnosti a zvažuji zvedání nemocných, které zvedám, jako oběť
Nabídněte to na oltář a budete ochotně přijati.
a jako v době, kdy chrám existoval, byl
Chala daná knězi bude na odčinění hříchů, stejně jako tato parša bude na odčinění mých hříchů, a
Budu, jako bych se znovu narodil, čistý od hříchu a nepravosti a budu jíst, abych dodržoval micvu šabat kedeše a dnů
Ti dobří s mým manželem (a našimi dětmi), abychom byli ctiteli chrámu těchto dnů.
A na základě micvy z Haly
Naše děti budou vždy v rukou Svatého, buď požehnán Jeho milosrdenstvím a milostí a Jeho láskou.
A dostanete micva challah, jako jsou tito, dal jsem desátek, a protože dělám micva challah celým svým srdcem, tak
Kéž se probudí milosrdenství Svatého, ať je požehnán, aby mě udrželo smutné a v bolestech po všechny dny.

